Ghid TV LED

Recomandare televizoare OLED

Ce televizor OLED să aleg?

Inițial, am vrut sa scriu un articol de comparație TV OLED, dar am mai dezbatut acest aspect in acest articol, asadar am decis sa fac o diferentiere intre televizoare OLED si LED.

Probabil sunteti la cumparaturi de un nou televizor si aveti nevoie de o recomandare televizoare OLED bune.

Acestea sunt mai subtiri, mai bine iluminate si ofera un contrast incredibil. Cele doua acronime, OLED si LED sunt diferentiate de o singura litera, deci care este diferenta? Pot fi cele doua diferite? Intr-un cuvant: Da! Se pare ca acea litera O- de la Oled face o mare diferenta, este superior la multe capitolele, dar nu la toate.

Tehnologii televizoare OLED

Desi televizoarele OLED au aparut pe piata inca din 2013, au fost laudate de toti impatimitii de tehnologie pentru nivelul de negru expus, pentru culorile excelente redate si datorita nivelurilor de luminozitate mari comparative cu televizoarele LED.

Nu toate detaliile sunt in favoarea televizoarelor O.L.E.D, un detaliu major il constituie pretul acestora, fiind la data lansarii un pret exorbitant pentru aceasta tehnologie. Intre timp preturile au scazut, astazi, in 2018 sunt la preturi pe care si le permite aproape oricine. Sa vedem principalele diferente intre televizoarele oled si led.

Ce inseamna LED?

LED este acronimul pentru light-emitting diode (dioda emitatoare de lumina). Acestea sunt mici piese electronice care fac lumina cand electronii se misca prin semiconductor.

Alegerea preferata ca lumina de fundal pentru afisajele LCD este mult mai mica si mai compacta decat tuburile fluorescente compacte utilizate in trecut.

Dar led-urile standard nu sunt suficient de mici pentru a ilumina fiecare pixel individual al unui televizor.  Deci, fiecare grup de pixeli este iluminat de un bec LED pentru a emite lumina pe zone.

Ce sunt televizoare oled?

OLED este acronimul pentru organic light-emitting diode.

Pe scurt,

OLED-urile sunt facute din compusi organici care sunt iluminati individual cand sunt alimentati cu electricitate. Desi nu pare sa fie o diferenta uriasa in comparatie cu tehnologia LED, dar este o diferenta majora pentru ca reduce spatiul necesar pentru iluminare, acestea fiind mult mai subtiri, pot fi flexibile si pixelii au posibilitate de a fi iluminati individual sau opriti individual pentru a arata un negru perfect.

In prezent, LG este principalul producator de panouri OLED. Sony si LG au facut un acord ce permite ca Sony sa puna panouri OLED in televizoarele SONY.

Si in industria smartphone-urilor este folosit acest tip de display.

Este importanta si puterea de procesare a display-urilor OLED, acestea avand nevoie de procesoare mai bune si mai performante pentru a “dicta” fiecarui pixel cand sa se aprinda si a reproduce culori cat mai precise si pentru impiedicarea afisarii artifactelor grafice.

Deci, ce să cumpar? Televizoare OLED sau LED/LCD?

Deci, ce să cumpar? Televizoare OLED sau LED/LCD? " class="index-title">

televizoare oled 2018

Haideti sa punem in comparatie cele doua tehnologii, sa vedem principalele diferente de contrast, unghi de vizualizare, luminozitatea si alte performante grafice. 

Ca imagine, ecranul OLED este net superior.

Nivelul negrului: televizoare oled sau led

Capacitatea de a afisa culoarea neagra este net superioara la un televizor oled, deoarece pixelii vor fi complet stinsi cand va fi nevoie de culoarea neagra.

Televizoarele LED avand zone de pixeli iluminati de un bec acestia nu pot fi inchisi, asadar displayurile vor afisa o culoare fada de negru iluminat din spate. Desi au aparut fel si fel de tehnologii care au scop reducerea nivelului de contrast la televizoarele LED, sunt departe de televizorul OLED.

Daca un pixel nu primeste energie la un tv OLED acesta va sta inchis, deci va afisa o culoare perfecta neagra.

Castigator: televizoare OLED!

Luminozitatea (brightness)

Cand vine vorba de luminozitate, televizoarele LED au un avantaj considerabil. Ele sunt foarte puternic iluminate. OLED pot fi destul de luminoase si ele, dar cu un negru perfect, contrastul dintre pixelii cu zone de expunere foarte bine iluminata si zonele cu afisare intunecata pot fi neplacute in unele scene si par exagerate.

Daca setati televizorul OLED la maxim luminozitatea acestea isi vor reduce durata de viata, iar pixelii vor intarzia sa se opreasca pentru a afisa culoarea neagra, este un mic delay (se creaza des scene de ghost effect). Diferentele nu sunt majore, iar producatorii promit pe viitor ca OLED-urile vor fi din ce in ce mai bune la acest capitol.

Castigator: televizor LED/LCD la mustata!

Culorile

Tehnologia “quantum dots” din televizoarele led se imbunatateste din ce in ce mai mult, asadar acestea afiseaza o imagine cu culori cat mai realiste, luminozitate si volum al culorilor imbunatatite.

Cat despre tehnologia HDR, ambele modele atat OLED cat si LED  suporta aceasta caracteristica.

Noile televizoare OLED LG au impins modelul catre egalitate.

Castigator: egalitate!

Timp de raspuns si lag

Timpii de raspuns fac referire la timpul in care un pixel individual se aprinde si se opreste. Cu un timp de raspuns mai rapid, pixelul afiseaza mai putina imagine blurata si mai putine artifacte.

OLED, cu diodele mai mici functionand ca pixeli individuali, simplu distruge televizoarele LED in termeni de timpi de raspuns.

In contrast, diodele televizoarelor LED, nu doar ca sunt mai incete, dar pixelii sunt iluminati in grupuri, nu individuali. Asta cauzeaza o viteza de afisare a imaginilor mai redusa.

Cat despre lag, LG au adus imbunatatiri la televizoarele O.L.E.D in acesta privinta, dar este dificil sa faci o diferenta sesizabila cu ochiul liber, chiar si daca il folosesti pe post de monitor de gaming.

Castigator: televizor OLED!

Unghiuri de vizualizare

OLED, din nou, iese castigator si la acest capitol. Este de stiut ca televizoarele LED isi pierd culorile cu cat privesti dintr-un unghi mai inchis. Desi au adus imbunatatiri mari datorita tehnologiei IPS, acestea sunt la kilometri distanta comparativ cu oricare televizoare OLED.

In contrast, OLED-urile pot fi privite din unghi de 84 de grade fara a se degrada culorile.

Castigator: televizoare OLED!

Marimea ecranului

Este bine stiut ca este dificil sa produci ecrane mari cu tehnologia OLED, asadar diagonalele sunt limitate la acestea. Desi s-au produs si televizoare de 90 de inch OLED, preturile sunt astronomice.

Televizoarele led pot atinge diagonale de 100 inch.

Castigator: televizor LED/LCD!

Durata de viata: televizoare oled vs led

LG spune ca televizoarele lor au o durata de viata de 54 de ani privite 5 ore/zi, dupa care isi reduc puterea de iluminare pana la 50%.

Desi tehnologia OLED are doar 5 ani, este dificil de prezis, dar producatorii spun ca vor avea o durata de viata mai mica oricum.

Castigator: televizor LED/LCD!

Consumul de energie la televizoare OLED

Panourile de televizoare OLED sunt super subtiri si nu necesita iluminare separata. Deci OLED-urile sunt mai usoare si considerabil mai subtiri. De asemeni si consumul de energie este mai eficient si redus.

Castigator: televizor OLED!

Pretul

La data lansarii, nu te puteai apropia de televizoarele OLED, acestea aveau pret exorbitant. Intre timp, acestea au scazut de la an la an.

Totusi preturile lor sunt inca ridicate.

Castigator: televizor LED/LCD!
Avem un castigator!

Televizoarele OLED sunt castigatoare la majoritatea capitolelor importante. Pretul este singurul incovenient care le fac inaccesibile.

Recomandare televizoare oled 


Televizor OLED SONY

Un televizor OLED magnific, dar cu preț pe măsură

recomandare televizoare oled 2019

 

Cele mai bune caracteristici:
 • Android
 • Comenzi vocale
 • Screen Mirroring
 • HLG
 • HDR 10

 

 

Unul dintre cele mai bune televizoare oled la ora actuală. Da, nu este cel mai ieftin, însă imaginea afișată este absolut extraordinară.

Descriere

copy-paste aici

Păreri PRO:
 • Imagine spectaculoasa
 • Culori foarte precise
 • Filmele HDR arata magnific
 • Contrast foarte bun
 • Procesor video performant
 • Bun si pentru NETFLIX 4K
Păreri CONTRA:

 

 • Prețul

Televizor OLED LG 139 cm

O variantă mai ieftină de la LG de televizor OLED

cel mai bun televizor oled ieftin lg 2020

Cele mai bune caracteristici:
 • Design minimalist
 • HDR
 • LG ThinQ AI

 

Un televizor oled ceva mai ieftin și mai accesibil pentru oricine vrea ceva mai nou. Este un tv oled respectabil în industria televizoarelor. Nu pot să vă descriu aici diferențele de televizoarele led convenționale, diferențele sunt majore, trebuie să încercați pe viu.

Păreri PRO:
 • Pret accesibil
 • Acuratetea culorilor buna
 • Procesor foarte performant
 • H.D.R 10
 • Imagini negre perfecte
 • Contrast si rata de refresh bune
 • Conectare la PC Gaming
Păreri CONTRA:

LedTv

www.led-tv.ro urmărește cele mai bune și recente descoperiri în domeniul televizoarelor și vă arată ce este nou în 2021, ce contează și modul în care tehnologia vă poate îmbogăți viața. Vă oferim cea mai bună informație, instrumentele și sfaturile de achiziție care vă vor ajuta să decideți ce să cumpărați și cum să beneficiați la maximum de noile tehnologii moderne din viața dumneavoastră. Orice recomandare este obiectivă pentru a vă ajuta să alegeți la cele mai bune prețuri produsele din magazinele online din România dezbătute pe toate forumurile.

Comentarii

 1. Buna ziua. Ce pareri aveti despre problemele cu televizoarele OLED, despre efectul de burning pixels?
  Ce recomandati? Sa astept sa se mai ieftineasca? Sau ce model as putea sa cumpar?

  1. Salut,
   Da, intr-adevar au un efect de burning, dar apare dupa o lunga perioada. Modelele mai noi,aparute in 2019 au mai putin efectul de burning.
   Sfatul si recomandarea mea este sa cumparati aceest model de tv oled: Televizor OLED LG.
   Majoritatea OLED-urilor au acel efect de burn. Modelul acest este la un pret decent, nici ieftin, dar nici prea scump.
   Depinde foarte mult si de calitatea continutului video redat. La unele imagini apare efectul “banding” o dunga foarte slab vizibila doar la imagininile intunecate.
   Dar, acest model este foarte bun si are o imagine foarte spectaculoasa, inclusiv luminozitatea pixelilor este foarte buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verifică de asemeni și
Close
Back to top button